اولین دوره از مجموعه ورکشاپ های صفر تا صد

"ورکشاپ صفر تا صد کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر"

در دنیای امروز، دانایی یکی از محور‌ها و شاخص‌های اصلی پیشرفت و تعالی هر جامعه به شمار می‌رود. با توجه به اهمیت تحقیقات و پژوهش و ضرورت آموزش عملی دانشجویان، کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، تصمیم به برگزاری مجموعه ورکشاپ های صفر تا صد پژوهش دارد. اولین کارگاه این مجموعه، با عنوان آموزش عملی پروپوزال نویسی آغاز  شد.

در برنامه ی برگزار شده، چهارشنبه 7 آذرماه 1397 کارگاه تئوری پروپوزال نویسی با تدریس عضو محترم هیات علمی، جناب آقای دکتر سیدآبادی، در مجموعه کلاس های اندیشه برگزار شد و ورود برای عموم دانشجویان رایگان و آزاد در نظر گرفته شد.

کارگاه عملی پروپوزال نویسی نیز با ظرفیت محدود، روز پنج شنبه 8 آذرماه با شرکت گروه های مختلف دانشجویان از صبح تا بعد از ظهر برگزار و طی این کارگاه تیم های دانشجویی بر اساس اطلاع رسانی های قبلی از طریق فراخوان و بررسی شرایط شرکت کنندگان انتخاب شدند و پس از ثبت نام و پرداخت هزینه، با راهنمایی منتور گروه، نوشتن پروپوزال را به صورت عملی انجام دادند.

v     اهداف کلی این کارگاه شامل موارد زیر بود :

ü      آشنایی دانشجویان با ایده های تخصصی حوزه رشته تحصیلی خود

ü      آشنایی دانشجویان با روش تحقیق و نگارش پروپوزال به صورت عملی

ü      آشنایی دانشجویان با کار گروهی و روند همکاری در امر پژوهش

ü      هدایت دانشجویان از صفر (ایده پژوهش) تا صد (چاپ مقاله پژوهشی)

v     جزییات برگزاری این کارگاه به شرح زیر بود :

زمان کارگاه : پنج شنبه 8 آذرماه1397 از ساعت 7:30 صبح الی 18 بعد از ظهر

مکان کارگاه : مجموعه کلاس های اندیشه

در ابتدا اطلاعیه، فراخوان و پوستر کارگاه توسط شبکه های اجتماعی و سایت کمیته تحقیقات منتشر شد. دانشجویان علاقمند  با مراجعه به سایت و تکمیل فرم، تا تاریخ تعیین شده، مرحله پیش ثبت نام خود را انجام دادند. در فرم ثبت نام علاوه بر مشخصات فردی، مهارت های پژوهش نیز مانند توانایی جستجو در پایگاه های اطلاعاتی، آشنایی با نرم افزار اندنوت، تسلط به زبان انگلیسی و ... گنجانده شد.

پس از اتمام مهلت ثبت نام و بررسی رزومه های داوطلبین محترم توسط شورای مرکزی کمیته تحقیقات دانشجویی، لیست نهایی شرکت کنندگان تنظیم و جهت پرداخت هزینه با ایشان تماس گرفته شد. هزینه این ورکشاپ طبق براورد امکانات مورد نیاز و با توجه به میزان همکاری معاونت محترم تحقیقات و فناوری، 20هزار تومان براورد شد.

افراد شرکت کننده با توجه به رشته و مهارت های فردی، در قالب 7 گروه 4 نفره تقسیم بندی شدند و 1 نفر عضو باتجربه شورای مرکزی کمیته تحقیقات نیز به عنوان منتور، هدایت تیم را به عهده داشت. تیم ها به واسطه رنگ های مختلف از یکدیگر متمایز بودند و همچنین برای نام هر یک از گروه ها ، نام پایگاه های اطلاعاتی(جهت آشنایی دانشجویان با این پایگاه ها) در نظر گرفته شد.

پس از مشخص شدن تیم ها، با توجه به رشته و لاین تحقیقاتی مورد نیاز برای هر تیم، از اساتید محترم هیات علمی درخواست  شد که در راستای اولویت های تحقیقاتی دانشگاه جهت ارائه موضوعات تحقیقاتی به کمیته تحقیقات دانشجویی همکاری لازم را مبذول دارند. این موضوعات در روز برگزاری کارگاه توسط منتور گروه، در اختیار اعضای تیم قرار گرفت.

افراد شرکت کننده طبق جدول زمانی برنامه، از ساعت 7:30 در سالن حضور داشتند و بعد از دریافت آیدی کارت های خود، آیین افتتاحیه کارگاه که شامل قرائت کلام الله مجید، سرود ملی، و توضیحاتی راجع به روند کلی کارگاه بود، در سالن کنفرانس اندیشه برگزار شد. سپس تیم ها با راهنمایی منتورهای گروه به سمت کلاس ها و محل تیم خود هدایت شدند. محل حضور تیم ها با اسامی اعضای تیم در سر در کلاس ها مشخص و در هر کلاس 2 تیم برای انجام کارهای عملی حضور داشتند.

طبق جدول زمانی، برای نگارش هر قسمت از پروپوزال مدت زمان مشخصی در نظر گرفته شد که طی این مدت زمان، اعضای تیم با راهنمایی منتور نگارش را انجام دادند.

همچنین برای راهنمایی و مساعدت بیشتر دانشجویان، یک مشاور زبان انگلیسی و  یک مشاور آماری در نظر گرفته شده بود که در مدت زمان برگزاری کارگاه پاسخگوی سوالات دانشجویان باشند.

پس از اتمام قسمت های مختلف پروپوزال، آیین اختتامیه برگزار شد و در پایان، مدت زمانی جهت انجام طرح تحقیقاتی در اختیار تیم ها قرار گرفت. طی این مدت زمان، اعضای تیم پس از ویرایش نهایی پروپوزال، گرفتن تاییدیه از استاد راهنمای مربوطه و ثبت پروپوزال در سامانه پژوهشیار، پس  از طی کردن مراحل تصویب طرح ( داوری، اصلاحات داوری، تایید شورای پژوهشی کمیته، دریافت کد اخلاق)، می توانند شروع به انجام طرح تحقیقاتی کنند. . در پایان، به گروه هایی که کار خود را به نحو احسن به اتمام رسانند، فرصت شرکت در کارگاه عملی مقاله نویسی داده خواهد شد و نهایتا طرح تحقیقاتی انجام شده به یک مقاله علمی تبدیل خواهد شد و با اسم اعضای تیم، استاد راهنمای مربوطه و منتور گروه با افیلیشن کمیته تحقیقات دانشجویی به چاپ خواهد رسید.